Sunday, September 30, 2007

Κρυφτούλι

Ακόμη κι αν εξαφανιζόμουν από προσώπου Γης
σίγουρα θα με έβρισκαν σε κάποιο άλλο μέλος του σώματός της.

Μέρα με τη νύχτα

Την ημέρα σκεφτόμαστε συνήθως τι μας αρέσει τη νύχτα
και τη νύχτα τι μας απωθεί την ημέρα.

Thursday, September 27, 2007

Αίνιγμα

Το πρωί κυνηγάει την ουρά του σαν το σκύλο που κάνει βόλτες γύρω από τον εαυτό του.
Το μεσημέρι αιωρείται ακίνητο σαν το γλάρο με τα ανοιχτά φτερά του πάνω από τη θάλασσα.
Το βράδυ νιαουρίζει σαν τη γάτα που βλέπει ξαφνικά το είδωλό της στον καθρέφτη.
Τι είναι;

(Η λύση θα δημοσιευθεί σε κάποια επόμενη ανάρτηση)

Wednesday, September 26, 2007

Copla flamenca

Voy como si fuera preso;
detrás camina mi sombra,
delante mi pensamiento.

Πηγαίνω λες και μ' έχουνε συλλάβει:
Πίσω μου βαδίζει η σκιά μου
και μπροστά τα βάσανά μου.

(Από το βιβλίο "Στιχάκια του φλαμένκο"
Μετ.
Ξ.Α.Κοκόλης, εκδ. Στιγμή - Αθήνα 2007)

Friday, September 21, 2007

Το κρεβάτι του πόνου

Όταν συνάντησα τον Προκρούστη δεν πίστευα ότι ο άνθρωπος αυτός θα με υπέβαλε στη δοκιμασία που όλο και κάποιος φίλος θα σας έχει αναφέρει και που θα σας περιγράψω στη συνέχεια. Μιλάμε για έναν πρώτης τάξεως κύριο, ευγενέστατο και φιλικό, ανοιχτόκαρδο και ζεστό, ακριβώς όπως ο τύπος του ανθρώπου που σε κερδίζει από τα κρίσιμα πέντε λεπτά της πρώτης (και μοναδικής) συνάντησης.
Αφού έκατσα στο τραπέζι μου έφερε αμέσως ένα κιλό κρασί, δικό του όπως είπε, εξαιρετικό. Μετά έφτασαν σιγά σιγά τα ορεκτικά και οι σαλάτες από διαλεχτά, φρέσκα λαχανικά. Έπειτα ακολούθησε το κυρίως πιάτο από ντόπιο αρνί ψημένο στο φούρνο με χυλωμένες πατάτες, τις οποίες είχε "πιάσει" το αλάτι και το λεμόνι. Όσο για τη ρίγανη που είχε επικαθίσει στις κοιλότητες του αρνιού και στην κιτρινόλευκη επιδερμίδα της πατάτας, την είχε μαζέψει ο ίδιος από το παρακείμενο όρος, κατά δήλωσή του.
Για επιδόρπιο υπήρχε μόνο γιαούρτι με γλυκά του κουταλιού, το οποίο αρχικά δεν με ξετρέλανε για να είμαι ειλικρινής, αλλά μόλις τελείωσα και την τελευταία κουταλιά, ο ουρανίσκος μου τραγουδούσε ευτυχισμένος. Αναμφισβήτητα του είχε αρέσει.
Ο κόσμος λέει διάφορα για τον Προκρούστη, ειδικά για τη συνήθειά του να αποσπά με τη βία τα άκρα των φιλοξενούμενών του, εάν τα σώματά τους δεν χωράνε ή αντίθετα περισσεύουν στα κρεβάτια που τους υποδεικνύει να ξαπλώσουν. Η δική μου εμπειρία πάντως τους διαψεύδει: Όντας εκ φύσεως καχεκτικός, δηλαδή με ένα αριστερό χέρι μακρύτερο του δεξιού και ένα δεξί πόδι κοντύτερο από το αριστερό, προσάρμοσα το σώμα μου και στα δύο κρεβάτια χωρίς να εξέχει ή να υπολείπεται κάποιο μέλος. Όταν ξάπλωσα στο κοντό κρεβάτι, μου είπε τέντωσε το δεξί σου πόδι, όπερ και εγένετο. Τέλεια εφαρμογή στο περίγραμμα του κρεβατιού. Με μεταφέρει στο διπλανό μακρύ κρεβάτι και μου λέει τώρα τέντωσε το αριστερό σου χέρι, όπερ και εγένετο και πάλι η κίνηση αυτή εστέφθη με απόλυτη επιτυχία. Ακουμπούσα ακριβώς την άκρη του κρεβατιού.
Μετά από αυτό, ο Προκρούστης, εμφανώς προβληματισμένος δεν προχώρησε στο διαμελισμό μου, γιατί όλα κι όλα, πολλά μπορεί να του προσάψει κανείς, αλλά την άδικη κρίση όχι. Το αίσθημα δικαίου σε αυτόν ήταν ανεπτυγμένο. Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Ήταν θέμα αρχών.
Με αυτόν τον τρόπο κατάφερα να φύγω την επόμενη μέρα σώος και αβλαβής, χωρίς να χρειαστεί να αποχωριστώ τα αγαπημένα μου μέλη, αν και την ώρα που έβγαινα από το ξενοδοχείο αισθάνθηκα το βλέμμα του πίσω από το παράθυρο σαν αλυσοπρίονο έτοιμο να κατασπαράξει τον εύθραστο ιστό της επιδερμίδας μου, εισχωρώντας στους σφιγμένους μύες μου μέχρι να ζοριστεί για ελάχιστα δευτερόλεπτα στην αντίσταση που προκαλούσε εύλογα το κόκκαλο και να προκληθεί ακατάσχετη αιμορραγία από τις απελπισμένες μου φλέβες.

Thursday, September 6, 2007

Συνταγές μαγειρικής για εκλεκτούς συνδαιτημόνες

Πρωινό (1-4 άτομα, ανάλογα με τα κυβικά τους)

- Λιωμένο βούτυρο φτιαγμένο από πρώην αγελάδα σε φρεσκοφρυγανισμένο ψωμί
- Κομματάκια καμμένου βερύκοκου ή ροδάκινου για επάλειψη
- Ψητά αυγά (με το τσόφλι) και καπνιστό χοιρομέρι (το καπνιστό με απόλυτα φυσική διεργασία από το διπλανό πρώην δάσος)

Πρόγευμα (1-4 άτομα, ομοίως αναλόγως κυβικών)

-Σάντουιτς με καπνιστή γαλοπούλα (μαζί με τα πούπουλα που δημιουργούν τραγανή κρούστα) και καπνιστό τυρί Ηλείας (νέα Προστατευόμενη ονομασία Προέλευσης)
- Φρουτοσαλάτα με καμμένα φρούτα εποχής και μαύρη ζάχαρη για γαρνίρισμα

Κυρίως γεύμα (1- 4 άτομα το πολύ)
- Απανθρακωμένο αρνί (που σερβίρεται ολόκληρο στο τραπέζι και μοιράζονται αλυσοπρίονα στους συνδαιτημόνες για εύκολη κοπή του) με τσουρουφλισμένες πατάτες μισογκρεμισμένου φούρνου. Μπαχαρικά προαιρετικά καθότι η φύσις όλη μυρίζει όλα τα μπαχαρικά αυτόν τον καμμένο καιρό.
- Σαλάτα φρεσκοκαμμένων λαχανικών με σως καπνιστού λαδιού, καπνιστού χυμού λεμονιού και γλυκιάς μουστάρδας (όχι κέτσαπ, το κόκκινο στο πιάτο δημιουργεί άσχημους συνειρμούς)
- Επιδόρπιο: Γιαούρτι με καπνιστά σταφύλια και ολόκληρα τσουρουφλισμένα καρύδια περιχειλισμένο με υπολείμματα μελιού από σταχτύ κηρύθρα ή λιωμένο παγωτό μαύρης σοκολάτας με εσσάνς καβουρντισμένου κουκουναριού από ντόπιο απανθρακωμένο πεύκο.

Δείπνο (1-4 άτομα, άντε και 6 αν κάποιοι είναι ήδη χορτάτοι)

-Λευκά περιστέρια ω!γκρατέν (εντυπωσιάζει η ομοιότητα με τα μαύρα κοράκια και τη συνακόλουθη έκπληξη που δοκιμάζουν οι άκακοι συνδαιτημόνες σας) με πρωινούς κολοκυθανθούς γεμιστούς με όλα τα μυρωδικά της καμμένης γης ή
- Πέστροφα ωμή, μαριναρισμένη σε καπνισμένο σκεύος και φιλεταρισμένη με πυρακτωμένο μαχαίρι (το οποίο αφθονεί αυτήν την εποχή σε πολλές περιοχές της χώρας), γαρνιρισμένο με ψητά λαχανικά και πατάτες στη χόβολη (επίσης σε αφθονεία σε πολλούς κήπους).

Τα παραπάνω γεύματα συνοδεύονται ευχάριστα με ντόπιο μαύρο κρασί ή απόσταγμα καμμένης φλούδας πρώην σταφυλιών ή πρώην σύκων (κάτι σαν τσίπουρο) με έντονο άρωμα καβουρντισμένου καφέ που επικάθεται ευχάριστα στον κατάμαυρο ουρανίσκο των ευτυχισμένων συνδαιτημόνων σας.

Wednesday, September 5, 2007

Άχρηστα

Και άντε, το πήρες το τριχίλιαρο, φουκαρά, με συνοπτικές διαδικασίες και με ολιγόωρη αναμονή στην ουρά. Να δω πού θα το χαλάσεις όταν σε ακτίνα χιλιομέτρων γύρω από το κατακαημένο σου σπίτι δεν υπάρχει ούτε ένα μανάβικο όρθιο, ούτε ένα κατάστημα ρούχων, ούτε μια ταβέρνα, ούτε ένα καφενείο, ούτε ένα μπαρ, ούτε ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών, ούτε ένα μαγαζί με παπούτσια, ούτε ένα βιβλιοπωλείο, ούτε ένας φούρνος, ούτε ένα περίπτερο, ούτε ένα καθαριστήριο, ούτε ένα κομμωτήριο, ούτε ένα ζαχαροπλαστείο, ούτε ένα κρεοπωλείο, ούτε ένα στριπτιζάδικο.
Και άντε, το πήρες το τριχίλιαρο, φουκαρά, με συνοπτικές διαδικασίες και με ολιγόωρη αναμονή στην ουρά. Να ήξερα τι είδους ανακούφιση προσφέρει ένα μάτσο χαρτονομίσματα στην τσέπη του δανεικού παντελονιού που σου έδωσε μια ομάδα εθελοντών μέσα από μια κούτα αναποδογυρισμένη στο πάτωμα ενός συνεργείου και σου πέφτει φαρδύ, τόσο φαρδύ που δεν κρύβονται μόνο οι ατέλειες του σώματός σου αλλά και που είσαι υποχρεωμένος να το ανασηκώνεις σε κάθε σου βήμα για να μην το πατάς και σκοντάφτεις. Η σκέψη ότι τα έχασες όλα απομακρύνεται με το τριχίλιαρο στην τσέπη του προαναφερθέντος παντελονιού;
Και άντε, το πήρες το τριχίλιαρο, φουκαρά, με συνοπτικές διαδικασίες και με ολιγόωρη αναμονή στην ουρά. Να σε έβλεπα τώρα να λες κι ευχαριστώ σε όλους αυτούς που σε στηρίζουν σε αυτές τις δύσκολες ώρες, λίγες μόνο μέρες πριν τις εθνικές εκλογές. Κοντεύει να πάθει κατάθλιψη σύμπας ο πολιτικός μας κόσμος και να του κοπεί η όρεξη και να βυθιστεί σε πένθος και εσύ να μην ξεστομίζεις ούτε ένα ευχαριστώ στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνει σύσσωμο, συσπειρωμένο, ενωμένο το ελληνικό έθνος για πάρτη σου.
Και άντε, το πήρες το τριχίλιαρο, φουκαρά, με συνοπτικές διαδικασίες και με ολιγόωρη αναμονή στην ουρά. Θα ξανανοίξεις ένα παράθυρο στον γκρεμισμένο τοίχο που θα βλέπει καμμένα; Θα ξαναφτιάξεις τις ζαρτινιέρες στη βεράντα που θα μυρίζει καπνίλα; Θα επισκευάσεις το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο βρέθηκε καμμένη μια μητέρα; Θα αντέχεις στη θέα ενός τζακιού που ανάβει ζωηρά το χειμώνα στο σαλόνι; Και δεν θα σε πιάνει πανικός; Θα κοιτάς στα μάτια το γείτονά σου που θα έχει έρθει στο κάπως καλύτερα διατηρημένο σπίτι σου, ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ;
Και άντε, το πήρες το τριχίλιαρο, φουκαρά, με συνοπτικές διαδικασίες και με ολιγόωρη αναμονή στην ουρά. Εάν ισχύουν όλα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση περί άμεσης ενίσχυσης των πυροπαθών, όσα έχουν ανακοινώσει εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και άλλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών περί μετάθεσης της ημερομηνίας πληρωμής όλων των λογαριασμών στο επόμενο εξάμηνο, όσα έχουν ανακοινώσει μεγάλες τράπεζες και εύρωστα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περί αναστολής δικαστικών ενεργειών κατά των πυροπαθών οφειλετών ληξιπρόθεσμων οφειλών, όσα έχει δηλώσει η στρατολογική υπηρεσία περί αναβολής στράτευσης των υπόχρεων σε στράτευση στην επόμενη ΕΣΣΟ, όσα έχουν ανακοινώσει τα συναρμόδια υπουργεία για καταβολή διπλών συντάξεων, επιδομάτων σε φοιτητές καθόλη τη διάρκεια των σπουδών τους, όπως αυτή ορίζεται από το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών καθώς και αν ισχύουν όλες οι προσφορές σε χρήμα και σε είδος όλων των συμπολιτών μας που ευαισθητοποιήθηκαν ταχύτατα μέσω του τηλεοπτικού τους δέκτη, σήκωσαν το ασύρματο τηλέφωνό τους που βρισκόταν στο τραπεζάκι μπροστά από τον καναπέ και πληκτρολόγησαν με δάκρυα στα μάτια τον τετραψήφιο αριθμό που λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο και δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα, επιλύει απορίες, κατευθύνει, ερευνά, συντονίζει, ενημερώνει, εξυπηρετεί, συμπαραστέκεται και μεριμνά, και με σπασμένη φωνή πρόσφεραν 50, 20, 340 ή 10.000 €, δεν έχει σημασία, τότε πού θα το φας, φουκαρά, το τριχίλιαρο που πήρες με συνοπτικές διαδικασίες, και άντε, με ολιγόωρη αναμονή στην ουρά;