Thursday, May 10, 2007

Κινητή αμέλεια

Στην Αττική σήμερα 19 άτομα έχασαν τη συσκευή του κινητού τους τηλεφώνου και 2 την ξαναβρήκαν. Ο ένας από αυτούς τους 2 δεν είχε καν αντιληφθεί ότι την είχε χάσει, οπότε θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς ότι αυτό που στην ουσία έχασε ήταν η ευκαιρία να ξαναβρεί ανέλπιστα ένα αντικείμενο αξίας (;) που είχε απωλέσει πρόσφατα, δηλαδή να θυμηθεί πώς είναι να εκπλήσσεται.
Η συσκευή του κινητού τηλεφώνου έχει αντικαταστήσει σήμερα στην παλάμη των ανθρώπων, μεταξύ άλλων, και εκείνα τα πρόχειρα σημειώματα με στυλό που γράφαμε στο σχολείο, είτε επρόκειτο για ένα αριθμό τηλεφώνου (που εκείνη την εποχή αποτελούνταν στη χειρότερη των περιπτώσεων από επτά ψηφία) είτε αφορούσε μια υπενθύμιση στη διάρκεια της μέρας. Μια από τις πιο διαδεδομένες λειτουργίες των τηλεφωνικών συσκευών νέας γενιάς (νομίζω της δεύτερης κατά σειρά), είναι η λήψη φωτογραφιών ή βίντεο με το πάτημα ενός απλού κουμπιού και τη στόχευση φυσικά ενός αντικειμένου, κινητού ή μη.
Άλλη λειτουργία που επιτελούσε και συνεχίζει να επιτελεί η εν λόγω εφεύρεση είναι η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, ιδίως στη μεταμεσονύκτια ζώνη όπου άλλοι κοιμούνται και άλλοι πληκτρολογούν το σύντομο και καμιά φορά διφορούμενο μήνυμά τους (ό,τι καλύτερο για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας) με τη συνοδεία κάπνας, δυνατής μουσικής, τσίκνας, φασαρίας, ή μέσα στο κρύο, στη ζέστη, στην παραλία, στο δρόμο, στο φανάρι, εν κινήσει, εν βρασμώ ψυχής, εξαιτίας βαρεμάρας, πλήξης, όρεξης, καύλας, υπό την επήρεια αλκοόλ, ψυχότροπων ουσιών, από ανάγκη, από πανικό, από κακία, από συμπάθεια, από υποχρέωση, από νοσταλγία, από ενδιαφέρον, κατά λάθος, κατά τύχη, κυνικά, κανονικά, κολακευτικά, καταπληκτικά, οπωσδήποτε, με τίποτα, μπα, δεν νομίζω, ίσως, αργότερα, άντε να δούμε, πάλι; πότε; γιατί; ΟΚ, τα λέμε, φιλάκια.
Επειδή η συσκευή αυτή από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τίποτα εκτός κι αν κάποιος την ενεργοποιήσει κι επειδή η δύναμη που απελευθερώνει μόλις ενεργοποιηθεί διοχετεύεται απευθείας στο κέντρο του εγκεφάλου, γεμίζοντας τον κορεσμένο χώρο με προβληματισμούς και συναισθήματα, η ξαφνική απώλεια αυτού του μηχανήματος συνδέεται αναπόφευκτα με την εξαφάνιση του ερεθίσματος: όλος ο κατάλογος των επαφών, όλες οι αποθηκευμένες φωτογραφίες, όλα τα ληφθέντα SMS έχουν αντικαταστήσει την ατζέντα από χαρτί, την ονειροπόληση και την ανάμνηση με ένα πρακτικό μαραφέτι. Στα τοιχώματα των αναφορών μας κατοικούν πλέον οι αριθμοί κινητών τηλεφώνων και όποτε αυτά αλλοίωνονται - καμία επικάλυψη δεν αντέχει στο χρόνο, ακόμη και αυτή από ανθεκτικό νικέλιο - μας πιάνει κρύος ιδρώτας.
Έτσι ίδρωσα κι εγώ χθες, όντας ο 4ος ή 5ος εκ των 19 συνολικά, που έχανε τη συσκευή του από συγγνωστή αμέλεια.

2 comments:

Unknown said...

πολύ ωραιος τιτλος. το κείμενο δεν έχει αυτή την αμέλεια, ή μάλλον ανεμελιά που προδιαθέτει ο τίτλος του. ζούμε όντως στην εποχή της κινητής ......και της αμέλειας. οπως λέει και η φίλη μου η θωμίνα αμέλεια είναι η αρετή του μέσου ανθρώπου. ο τίτλος μας παρέπεμψε σε κάτι που κινείται και είναι αμελές, δηλαδή τουλάχιστον ευχάριστο ίσως και αστείο. ας σκεφτούμε κάτι που κινείται στο χώρο αμελώς....τι μπορεί να προκαλέσει..

Unknown said...

βέβαια κινητη αμέλεια με παρέπεμψε επίσης στο όνομα λουλουδιού η ίσως ενός χαριτωμενου κοριτσιού.