Monday, May 21, 2007

L.N.E.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες ναρκωτικών και ψυχότροπων ουσιών, μερικές λιγότερο διαδεδομένες από κάποιες άλλες, πάντως όλες αρκούντως επικίνδυνες για τη ψυχική και σωματική υγεία των χρηστών. Δεν σκοπεύω να κάνω κήρυγμα κατά των ναρκωτικών, αντιθέτως, πιστεύω στην ελευθερία διάθεσης του σώματος κατά το δοκούν του καθενός. Είναι όμως ενδιαφέρον να διαβάζει κανείς την παγκόσμια ιστορία των ναρκωτικών, διότι από πολύ παλιά η χρήση τους ήταν συνυφασμένη με εθιμοτυπικά ή ιεροτελεστίες, περίπου όπως γίνεται σήμερα με την τελετουργική παρακολούθηση στην ΤιΒι ενός μεγάλου ποδοσφαιρικού αγώνα (ντελίριο) ή μιας φτηνής τηλεοπτικής παραγωγής, στην οποία γίνεται κατάχρηση δακρυγόνων κολυρίων από τους πρωταγωνιστές (νιρβάνα).
Μία πρόσφατη μελέτη δημοσιευμένη σε έγκυρο ιατρικό περιοδικό (Ζoριατρική, τεύχος 37, σελ. 5-16), στην οποία επιχειρείται η κατάταξη όλων των γνωστών, μέχρι σήμερα, ναρκωτικών ουσιών ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, αποφαίνεται ότι την πρώτη θέση καταλαμβάνει μια ουσία που φέρει τα αρχικά L.N.E (Low Novelty Eden, σε ελεύθερη απόδοση Εδέμ χαμηλής πρωτοτυπίας). Το συγκεκριμένο ναρκωτικό απασχόλησε την ιατρική επιστήμη (και τις αρμόδιες αρχές καταπολέμησης των ναρκωτικών...) μόλις τα τελευταία τρία χρόνια, επειδή η χρήση του σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ελάχιστα διαδεδομένη, αλλά και για τον πρόσθετο λόγο ότι δεν μπορεί να διαγνωστεί εύκολα σε κάποιον χρήστη η λήψη του, καθότι αφομοιώνεται αστραπιαία από τον ανθρώπινο οργανισμό και αποβάλλεται το ίδιο εύκολα από αυτόν, όπως συμβαίνει με το βήχα ή το φτάρνισμα. Ο αυξημένος κίνδυνος συνίσταται ακριβώς σε αυτό: Ασάφεια ως προς την επίδραση που μπορεί να έχει σε κάθε οργανισμό, έλλειψη γνώσεων αναφορικά με την προέλευσή του, ανεπάρκεια στοιχείων σχετικά με τη διακίνησή του στη διεθνή αγορά. Κατά συνέπεια, αδυναμία ελέγχου της κυκλοφορίας του και εξαγωγής ασφαλών συμπερασμάτων για την αντιμετώπιση του φαινομένου από τις Αρχές που διατείνονται ότι η διάδοσή του μπορεί να λάβει διαστάσεις επιδημίας στο μέλλον.
Επιπλέον - συνεχίζει η ίδια έρευνα - ελλείψει κάποιου ονόματος στη συγκεκριμένη "αγορά", το ναρκωτικό αυτό έλαβε την ως άνω ονομασία από την ομάδα ερευνητών που διεξήγαγε τη μελέτη. Πώς συνέβη αυτό; Κατά το στάδιο επεξεργασίας του υλικού που είχε συσσωρευτεί, η εν λόγω ομάδα δεν κατόρθωσε να διαγνώσει τη διαφοροποιημένη επίδραση που είχε πάνω στους εθελοντές - χρήστες η ουσία L.N.E. τόσο σε σχέση με άλλα, ήδη γνωστά, ναρκωτικά, όσο και με φάρμακα placebo, δεδομένου ότι όλοι τους συμπεριφέρονταν φυσιολογικά και όλες τους οι λειτουργίες παρέμεναν σε εγρήγορση, όπως ακριβώς και πριν να δοκιμάσουν το ναρκωτικό αυτό. Αν και η πλειονότητα των συμμετεχόντων επαναλάμβανε τη λέξη Παράδεισος ή Εδέμ στις αναφορές που προσκόμισε κατά το τέλος της δοκιμαστικής περιόδου, η όλη περιγραφή της επήρειας υπό την οποία είχε βρεθεί καθένας από αυτούς τους χρήστες δεν παρουσίαζε κάποιο αυξημένο βαθμό πρωτοτυπίας και στατιστικής μοναδικότητας, όπως συμβαίνει με τα προιόντα της διανοίας, με ένα ποίημα ή ένα μουσικό θέμα φερειπείν. Περαιτέρω, επειδή το ίδιο το
effect ήταν απόλυτα καλυμμένο από τις υπόλοιπες αντιδράσεις των χρηστών, που δεν πρόδιδαν σε καμία περίπτωση την προηγούμενη λήψη του εν λόγω ναρκωτικού, η ομάδα των ερευνητών αποφάσισε να το ονομάσει αυτό που είναι: Ένας Παράδεισος (αυτός που ελεύθερα φαντάζεται ο καθένας και στον οποίο επιλέγει να τοποθετείται, έστω και για λίγο) από τον οποίο όμως απουσιάζει η πρωτοτυπία εκείνη που θα τον εξίσωνε με το γνωστό Κήπο της Εδέμ των βιβλίων Θρησκευτικών. Με αυτή τους την απόφαση, χωρίς να παίρνουν στάση αρνητική ή θετική, πρακτικά αρκέστηκαν στο να ονοματίσουν ένα ναρκωτκό με το όνομα που του ταιριάζει εξαιτίας της ουσίας του και όχι με βάση την ουσία του. Με άλλα λόγια, η σύσταση της ουσίας και οι ενώσεις αυτής δεν υπερίσχυσαν του ονόματος εξαιτίας της σύστασης της ουσίας και των ενώσεων αυτής. Και τούτο, όχι επειδή ήταν ανεπαρκείς επιστήμονες ή επειδή παρασύρθηκαν από την πρωτόγνωρη επίδραση που είχε το ναρκωτικό αυτό. Ενδεχομένως, έχοντας πλησιάζει τόσο κοντά στην καταγωγή μιας αλήθειας που δεν είχαν συναντήσει ξανά, οδηγήθηκαν σε αυτήν την επιλογή, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή, δηλαδή αβίαστα.
Ίσως αυτός να είναι κι ο λόγος που το προαναφερθέν ναρκωτικό είναι δυσεύρετο, όχι επειδή είναι ακριβό ή επειδή προέρχεται από το άνθος του τάδε φυτού που φύεται στις παρυφές του τάδε όρους και δίνει άνθη κάθε που ο ήλιος το χτυπάει με την τάδε κλίση για λίγα λεπτά. Όχι. Είναι δυσέυρετο επειδή είναι δύσκολο στις μέρες μας να μεταφερθούμε στον Παράδεισο που φαντασιώνομαστε, χωρίς να παρουσιάζει αυτός αυξημένη πρωτοτυπία.
Αν λοιπόν κάποιος από εσάς δοκιμάσει αυτήν την εμπειρία, δηλαδή πει, σκεφτεί, αισθανθεί, νομίσει, πιστέψει, φανταστεί, δει, υποψιαστεί, διαπιστώσει, βρεθεί στην Εδέμ όπου όλα είναι καινούργια αλλά όχι ιδιαίτερα πρωτότυπα, όλα είναι ωραία αλλά όχι ιδιαίτερα πρωτότυπα, όλα είναι άγνωστα αλλά όχι ιδιαίτερα πρωτότυπα, τότε - καταλήγει η έρευνα - θα βρίσκεται σίγουρα υπό την επήρεια του ναρκωτικού L.N.E.

No comments: